Desi atestata documentar inca din vechi timpuri, comunitatea crestina din Muncelul de Sus, nu si-a avut vatra satului pe teritoriul actual decat de vreo doua sute de ani.
Marturie a acestui fapt sta inscriptia de pe clopotul mic al bisericii din lemn aduse pe la 1803 de pe coasta dealului ce se numea Brosteanca, situat in apropierea Hanului Ancutei.
Biserica de lemn de la Muncelul de Sus reprezintă un tipar al artei tradiţionale a lemnului de odinioară. Construită din bârne de stejar dispuse orizontal, încheiat la colţuri „în căţei“, biserica se remarcă prin deosebitele decoraţiuni ce se întâlnesc în pridvor. Acesta este sprijinit pe stâlpi sculptaţi, având grinzi lucrate cu „înflorituri“. În prezent, bisericuţa este căptuşită atât în interior, cât şi în exterior cu scândură.Încadrată din punct de vedere stilistic în arhitectura populară specifică secolului al XIX-lea, monumentul de la Muncelul de Sus se remarcă prin câteva componente artistice de excepţie: sculptura pridvorului şi pictura catapetesmei şi a icoanelor, ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea-începutul secolului XX. Catapeteasma este lucrată din lemn de tei sculptat şi pictat „cu 4 rânduri de icoane şi o cruce a răstignirii deasupra“ şi datează de la 1856.
Aceasta a functionat ca biserica parohiala pana in 1924, cand, prin stradania enoriasilor s-a inaltat pe temelie de piatra si zid de caramida noul lacas de inchinare, purtand hramul “Nasterea Maicii Domnului” si “Cuvioasa Parascheva”, preot paroh fiind atunci Gheorghe Cusmuliuc, iar arhiereu la slujba de sfintire fiind amintit, asa cum reiese din pisania ce s-a scris in pronaos, Vicarul Ilarion Mircea Bacauanul.
Cele mai importante evenimente ce merita amintite ar fi urmatoarele:
-1856 - reinoirea catapetesmei ;
- 1903 - reinoirea cu scandura a interiorului si exteriorului; tot acum se aduce de la Vladeni clopotul mijlociu.
- 1940 – renovarea acoperisului prin schimbarea dranitei, proces repetat si in 1965;
- 1968 – este returnat clopotul mare ce fusese adus intre 1911 si 1924.
- 2004 – inlocuirea tuturor elementelor din lemn degradate si a sindrilei.
Se pare ca initiatorul stramutarii bisericii vechi ce poarta hramul Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil” ar fi fost vrednicul de pomenire parintele Gheorghe Popovici, fiu al satului.Acestuia i-a urmat in misiunea slujirii celor sfinte Pr.Nicolae Vasiliu.Din 1952 este numit paroh Pr. Victor Poputoaia, iar in perioada 1977-1988, Pr. Gheorghe Ailioaiei.
Din 1988 se transfera din parohia Verseni ,Pr. Mihai Croitoru, care este si actualul paroh.
Dupa terminarea noii picturi, in anul 1989 biserica noua este resfintita. In 1990 se construieste noua clopotnita si casa parohiala, iar in 1991 casa de praznuire, renovate cu materiale de mai buna calitate in decursul ultimilor ani.
Biserica dispune in prezent de incalzire centrala, atat pentru confortul credinciosilor cat si pentru pastrarea unei temperaturi optime necesara conservarii catapetesmei si a picturii.
Ca si proiect imediat se are in vedere construirea unei case sociale de tip azil, unde sa fie asistate persoane cu dizabilitati, batrani, copii proveniti din familii cu situatie materiala precara.